Fotograf: Håkan Bergstedt (om inget annat anges)

2018

 

Mosebacke horse sculptures

Sent i augusti styrde vi färden mot Mosebacke i Östra Harg. Där håller konstnären EvaMarie Törnström till. EvaMarie är internationellt prisbelönt konstnär inom polymerlera. Här tillbringade vi en fantastisk och inspirerande kväll där vi fick lyssna på EvaMaries passion för sitt hantverk där hon med säker hand skulpterar fram de mest fantastiska hästar. Medlemmarna fick också själva prova på att jobba med polymerleran. Kvällen blev sen med en och annan häst som passagerare i bilarna på vägen hem.

 

Pers mekaniska kabinett

En varm försommardag åkte några medlemmar till Svalsjö söder om Kisa. Där möttes vi av konstnärerna Per och Anna Helldorf som har sin utställning och butik i den gamla affären. Anna tillverkar underfundiga bilder, kort, textilier och brickor medan Per konstruerar de mest kluriga och fantastiska träföremål som rör sig och spelar upp små scener. Inspirationen har Per fått från Christopher Polhem och gubben Pettson!

 

Konstnär för en dag

Några medlemmar gick en akvarellkurs och testade på möjligheten att med olika typer av enkel akvarellteknik skapa små konstverk. Kursen hölls av Maria Tronnesjö.
Fotografer: Maria Gunnarsson och Ann-Louise Flisbäck.

 

Designer Mats Nåbo

I samband med årsmötet förevisade Mats Nåbo, lärare i design vid Linköpings Universitet, hur man ”enkelt” tar fram en skiss på en produkt. Han berättade om sin bakgrund och om utbildningen inom design. Därefter demonstrerade Mats renderingsteknik med markerspennor, färgpennor, torrpastellkritor, mm. Efter ett relativt kort ögonblick hade Mats skapat en fin skiss på ett slipverktyg. Skissen kommer att lottas ut till medlemmarna så småningom. 

 

 

Under samma tak

Några medlemmar från föreningen träffades på Östergötlands museum för att titta på utställningen ”Under samma tak”. Arrangörer för utställningen är Östgöta Konstförening, Östergötlands museum, Skådebanan och Hemslöjden i Östergötland. 250 personer har fått lämnat in närmare 700 verk. Av dessa har juryn valt ut 55 verk, gjorda av 42 personer. Bland de utvalda verken finns också en målning gjord av en medlem i konstföreningen!

 

2017

En kväll på muséet

Stefan Hammenbeck, Konstintendent på Östergötlands museum visade några utvalda guldkorn av östgötakonst från 1600- tal fram till idag. Stefans otrolig konst- och historiekunnande samt fantastiska berättarglädje trollband medlemmarna i konstföreningen. 

 

 

Besök på Hemslöjden i Linköping

Årets första aktivitet genomfördes på Hemslöjden i Linköping. Kvällen började med fika där Ammi Frisk berättade om Hemslöjdens verksamhet. Därefter fick vi träffa Stina Gunnarsson som driver Just Wood där hon i första hand tillverkar smycken med bl. a laserteknik. Efter en rundvandring i Hemslöjdens lokaler avslutades kvällen med att Bitte Ringarp visade och berättade om sin utställning ”Hästar i myt och saga”. En och annan myt hann Bitte med att berätta….

 

 

2016

En höstdag på konstnärsföreningen ALKA

18 personer från konstföreningen besökte ALKA där Mattias Hofvendahl och Elin Redin berättade om Alkas historia, om lokalerna och hur de jobbar. Konstnärerna jobbar både med de uppdrag, som tex utsmyckning av skolor och offentliga miljöer, de får men också sitt ”vardagliga” arbete. Alka har idag 65 medlemmar, men alla har inte sin ateljé på Alka. Övriga konstnärer som visade sin verksamhet var bl. a Jimmy Gustafsson, Hasti Radpour och Christina Ruthger. Besöket var mycket intressant och alla konstnärerna var väldigt öppna och engagerade!
Fotograf: Tom Lövby


Besök hos Sissi Stahli och Per-Erik Gustavsson i Björsäter

En skön majkväll besökte vi konstnärerna Per-Erik Gustavsson och Sissi Stahli. Efter en rundvandring bland fina bilder från mitten av 50-talet bjöd Sissi på morotssoppa och hembakt bröd. Därefter presenterade Sissi sitt konstnärskap med bl. a allsköns damer utspridda i en underbar trädgård. En av damerna följde med hem och kommer att bli en uppskattad vinst.

 

2015


Glastillverkning på Mantorps glasbruk

En kväll där det drejades, formades och blåstes i den 1100 gradiga glasmassan. En hel del glasprodukter tillverkades med väntat resultat, men det fanns även de som var helt oväntade…

 

Ostprovning med Norins

Konstföreningens medlemmar frossade i ost när Norins ost var på besök och höll i en ostprovning med hela 10 ostar! Vi fick lära oss mycket om ost, hur den ska hanteras och vad den passar bäst till.

 

Konstkväll på Lunnevads folkhögskola

Tom Lövby visade skolans lokaler för konstutbildning och konstnär Andreas Glad berättade om sitt konstnärskap och visade bilder på sina spännande målningar. Andreas körde också en kortare utbildning i färglära. Efter en fikastund blev det dags för förenings medlemmar att prova på olika tekniker. En mycket givande konstkväll i fantastisk miljö.

 

Konstprovning på Galleri Blå

20 blivande konstexperter samlades på Galleri Blå för en väldigt trevlig kväll under ledning av Peter och Lena. Vi fick en inblick i olika tekniker, hur man kan betrakta konst, vad ramen gör för tavlan och hur man gör när man går på vernissage. Till detta fick vi även en god tallrik smårätter, dricka, kaffe och kaka. Det var en inspirerande kväll och vi gick alla nöjda därifrån.

 

Besök av Cecilia Uhlin

På årsmötet 2015 samlades vi i Delfinen på NFC, där fick vi en fin landgång och lite mingel till att börja med. Sen började vi mötet under ledning av Agneta Nåbo som valdes till mötets ordförande. Alla punkter på dagordningen gicks igenom, den sittande styrelsen fick förnyat förtroende och de föreslagna ändringarna i stadgarna antogs. Efter det berättade vår gäst Cecilia Uhlin, från bl a Krogen Amerika, om sitt konstnärskap. Fem vinnare av närvarovinster vann varsitt konstverk från Cecilia.

 

2014

16 oktober 2014 – Konst och mat på Stångs Magasin

Kvällen inleddes med lite mingel och ett glas cider, medan vi gick runt i lokalerna och såg på konstnären Karolina Palmers tavlor. Efter det höll Karolina Palmer ett föredrag om sin konst och sitt entreprenörskap. Karolina är från Linköping, men bor numera i Kungsbacka. Är du nyfiken se på hennes hemsida: www.kpalmer.se. Sedan avslutades kvällen med att de flesta av oss stannade kvar och åt en trevlig middag.

 

18 september 2014 – Konsten på Linköpings slott

Vi var ca 30 st förväntansfulla medlemmar som besökte Linköpings slott. Där visade vår landshövding Elisabeth Nilsson och Stefan Hammenbeck från  Östergötlands museum slottets vackra rum med dess konst. Mycket historia berättades av Stefan Hammenbeck på ett livfullt sätt. Vi fick även lite gott att äta och dricka. En mycket lyckad och trevlig kväll som vi alla uppskattade mycket!
Fotograf: Tom Lövby

 

8 april 2014 – Besök på Sandbäcksgatan 2A

Hela 30 personer från konstföreningen besökte formgivarna på Sandbäcksgatan i Linköping. Det är ett formgivarkollektiv med sju företagare inom design, hantverk och arkitektur. En intressant kväll där vi fick gå runt till varje företagare som berättade och visade sin verksamhet. Kvällen avslutades med en härlig fika och inköp i kollektivets shop.

 

2013

18 september 2013 – Gör din egen grafik på Krogen Amerika

Cecilia Uhlin berättar om Krogen Amerikas historia och sitt eget konstnärsskap. Hon visar hur man kan gravera fram en bild som senare trycks i de stora pressen mitt på golvet. Ett intensivt arbete startar och alla närvarande medlemmar graverar och trycker för fullt. Vi hann också med en fika i den fantastiska miljön.

 

4 juni 2013 – Besök hos textilkonstnär Anne-Charlotte Selse

En ljuvlig försommardag besökte föreningen Anne-Charlotte Selse med sin ateljé och vävstuga på Åsdymlingen i Slaka. Efter att Anne-Charlotte berättat om sin verksamhet och visat sina konsthantverk blev det en fikapaus i gröngräset.

 

15 april 2013 – Konstvisning i Domkyrkan

25 medlemmar följde en guidad visning av konsten i Linköpings Domkyrka. Vi hade alla förväntat oss gamla klenoder, men har fanns nyinköpt fräsch konst. Vi tittade på allt mellan fantastiskt graverade fönsterpartier till små detaljer dom en vanlig besökare säkert missar.

 

 

2012

5 juni 2012 – Galleri NP33

Denna kväll gjorde vi en utflykt till Norrköping och besökte galleri NP33 som ligger på Norra promenaden 33 (vad annars…). Ett fantastiskt galleri inrymt i ett gammalt magasin. Dessutom fanns konstverk av inga mindre än Lisa och Gunnar Larsson, dvs. både fantastisk keramik och fina tavlor.

 

2011

26 oktober 2011 – Carola Gamsäter

I Johannelund arbetar glaskonstnär Carola Gamsäter. Hon använder en teknik som kallas Fusing där olika glaspartiklar smälts samman i en speciell ugn. Carola började med att bjuda på fika och berätta om sin teknik. Hon visade exempel på olika smycken, fat och andra kreationer. Medlemmarna fick sedan gå runt och titta på olika glasföremål som Carola tillverkat och många passade samtidigt på att handla.

 

22 september 2011 – Tre konstnärer och en fotograf i Motala

En kväll i september samåkte ett gäng konstintresserade till Motala för att besöka tre konstnärer som arbetar i samma ateljé. Där hittar vi två målare och en keramiker. I kvarteret bredvid arbetar en av Motalas främsta fotografer som naturligtvis också fick ett besök. En intressant kväll som resulterade i flera inköp till konstföreningen.

 

24 maj 2011 – Ledbergs krukmakeri

I Ledberg strax utanför Linköping ligger ett krukmakeri som gör keramik av hög klass. En majdag fick de besök av medlemmar från konstföreningen. Efter en god smörgåsbuffé uppdukad på de finaste fat (!) berättade keramikerna om sin teknik och visade exempel på produkter som var till försäljning. Och medlemmarna var inte sena med att plocka fram sina plånböcker. Många kassar bars hem den dagen. Föreningen köpte också in ett stort keramikfat som senare lottades ut.

 

22 mars 2011 – Guldförgyllare Gunhild Dandenell

Guldförgyllare finns det inte många av i Sverige, men en av dem bor i Linköping och heter Gunhild Dandenell. Självklart måste hon få ett besök av konstföreningen. Gunhild berättade om hur hon bygger upp sina konsthantverk och hon sedan förgyller dem med bladguld eller -mässing. Gunhild har jobbat mycket med speglar och har alltid glimten i ögat. Många små figurer dök upp här och var. Vi fick också se gamla föremål som hon reparerat och förgyllt.